tisdag 8 november 2011

Gaddafis fru skickar spam

Gaddafis fru skickar spam

En större mängd e-post, som påstås vara skickade från Libyens forne ledare Gaddafis andra fru, har registrerats av IT-säkerhetsföretaget WeCloud. E-posten är av typen ”Nigeriabrev” och syftet med utskicket är att lura mottagarna på pengar. De flesta av de exempel som WeCloud fångat upp är skickade från en e-postserver i Australien.

WeCloud arbetar med en global plattform för webb och e-post-filtrering som dagligen skannar och analyserar miljontals mail och webb-transaktioner. Under måndagen registrerade WeCloud en större mängd mail som påstås vara skickade från Safia Farkash Gaddafi, som var Libyens forne ledares andra fru.

Avsändaren påstår sig ha blivit misshandlad och utnyttjad av Gaddafis familj och skriver också att hon och hennes barn är chockade men glada över nyheten om Muammar Gaddafi. Vidare ber avsändaren om hjälp att förvalta en förmögenhet som hon lyckats komma över.

-Detta är ett klassiskt ”Nigeriabrev”. Avsändaren hoppas kunna lura av mottagaren pengar genom att erbjuda en belöning i ett senare skede. Innehållet och upplägget liknar många andra utskick och det finns absolut ingen anledning att besvara mailet, säger Rikard Zetterberg VD på WeCloud.

-Det är vanligt att lycksökare och hackare försöker utnyttja nyhetshändelser för att infektera datorer eller lura till sig kontouppgifter. Man bör vara mycket vaksam gällande den här typen av mail och länkar, säger Jon lathinen, CTO på WeCloud.

-Efter Gaddafis död såg vi flera träffar på Google som direkt länkade till webbsidor med skadligt innehåll. Hackarna är duktiga på att placera sina sidor högt upp bland Googles träffar och även om Google gör sitt bästa för att sortera bort skadliga länkar så  lyckas de inte att rensa bort allt. Många av webbsidorna med skadligt innehåll visar upp en ”ren sida” när Google indexerar sidan, och ett helt annat innehåll när en vanlig användare besöker webbsidan, säger Rikard Zetterberg VD på WeCloud.

www.wecloud.se
info@wecloud.se