måndag 21 januari 2013

Skatteverkets webbsida förfalskad

Det svenska IT-säkerhetsföretaget WeCloud har uppmärksammat en falsk webbsida som efterliknar det Svenska Skatteverkets webbsida. Webbsidan uppmanar medborgare att inbetala eller få en utbetalning av sin restskatt med hjälp av kreditkort. Länken till webbsidan sprids via e-post med förfalskad avsändare.

Under måndag morgon har WeCloud, som arbetar med e-post och webb-säkerhetslösningar för företag, uppmärksammat en falsk webbsida som efterliknar det Svenska skatteverkets webbsida. Sidan uppmanar medborgare att betala eller få en återbetalning om 375 kronor i restskatt. 

Sidan är skriven på Svenska och innehåller element som är direkt hämtade från Skatteverkets riktiga webbsida. Länken till webbsidan sprids med hjälp av spam-utskick från en falsk avsändare (no-reply@skatteverket.se). Mailet är egentligen skickat från kapade datorer, de exempel som WeCloud granskat ser ut att ha skickats från privata hemdatorer i Estland.Webbsidan är väl utformad och innehåller element från Skatteverkets riktiga webbsida.

E-postmeddelandet ser ut att komma från Skatteverket och uppmanar mottagaren att betala sin restskatt.

-Många webbläsare har en inbyggd funktion som varnar för s.k. phising-sidor, men ännu så länge tillåts denna sida i både Internet Explorer, Firefox och Chrome, säger Rikard Zetterberg, VD på WeCloud.

-De svenska bluff-sidorna har ökat lavinartat de senaste åren och man bör vara mycket försiktig och dubbelkolla webbsidor där man ombedes uppge sin kreditskortsinformation, säger Rikard.

WeCloud distribuerar Zscaler's cloudbaserade Web och Email Security Gateway i Skandinavien. Lösningen eliminerar webbaserade hot innan de når användaren och uppdateras i realtid, oavsett användarnas uppkoppling och plattform.

www.wecloud.se
info@wecloud.se