torsdag 11 december 2014

E-cigaretter är en dålig julklapp för din dator

Att vanlig cigaretter är skadliga vet ju redan de flesta av oss men att e-cigaretter kan vara skadliga för våra datorer känner färre till. Nyligen upptäckte Webroots säkerhetsteam hur skadlig kod infekterar datorer som används för att ladda e-cigaretter via USB-porten.

En verksamhet noterade att de infekterats av skadlig kod, även då datorn hade de senaste säkerhetspatcharna och uppdaterat antivirus lyckades den skadliga koden ta sig in. Efter att ha sökt efter källan till infektionen med alla tänkbara metoder började IT-avdelningen titta på andra möjliga vägar in i systemet och upptäckte då att den Kina-tillverkade e-cigarettens laddare bar på skadlig kod som kontaktade en central server på Internet och infekterade systemet så snart laddaren anslöts till en dator. 


E-cigarettens USB-laddare infekterar datorn när den ansluts.

De flesta lever i tron om att Microsoft Windows inte längre tillåter auto-exekvering av kod från USB-minnen, men genom att USB-enheter kan presentera sig som ett tangentbord kan den skicka kommandon som ser ut att komma från tangentbordet. Kommandona skickas till kommandoprompten som i sin tur exekverar filer från det inbyggda minnet i USB-enheten.

WeCloud rekommenderar att enheter som enbart ska laddas istället ansluts till en strömadapter som kan pluggas direkt i vägguttaget istället för att anslutas till en dator. Dessutom kanske detta kan vara ännu en god anledning att sluta röka; både vanliga cigaretter och e-cigaretter!

www.wecloud.se
info@wecloud.se