måndag 30 november 2015

Mjuka julklappar vi vill slippa

Julen är snart här och i vanlig ordning dyker de mjuka julklapparna upp, de som vi helst vill slippa. Det handlar om mjukvara som i skepnad av elektroniska julhälsningar infekterar dina system och stjäl värdefull information. 

Under december månad förväntar WeCloud's tekniker en ökad mängd skadlig kod i form av elektroniska julhälsningar. De säsongsbetonade hoten sprids vanligtvis via e-post och länkar. Många gånger används legitima webbplatser som hackats för att sprida den skadliga koden.
Ett exempel på de oönskade julklapparna är skärmsläckare med julmotiv som levereras i via e-post och uppmuntrar mottagaren att öppna en "animation." Medan den elektroniska tomten delar ut julklappar infekteras datorn med en skadlig kod. 

"Vi såg en tydlig ökning av oönskad datatrafik både på webben och via e-post under julen 2014 och förväntar oss en liknande ökning även i år", säger Rikard Zetterberg, VD på WeCloud AB. "Jag vill uppmana till försiktighet och kanske är det läge att nu påminna jultörstande användare att tänka en extra gång innan man klickar på okända länkar, även om de ser ut att komma från någon man känner", säger Rikard.

Under julen 2014 uppmärksammade WeCloud också hur förfalskade erbjudanden om julklappar lyckades lura många användare att uppge sina kreditkortsuppgifter på webbsidor som skickade de stulna uppgifterna vidare till kinesiska hackare. 

Ett färskt exempel är erbjudanden om gratis biljetter till julens stora filmpremiär, "Star Wars - The Force Awakens". Det falska erbjudandet har synts i annonser på webben och leder användaren till webbsidor som utnyttjar sårbarheter i webbläsaren, för att exekvera skadlig kod och infektera användarens system.

www.wecloud.se
info@wecloud.se