måndag 16 november 2015

Ny falsk skatteåterbäring drabbar Sverige

En ny våg av förfalskade e-postmeddelanden från Skatteverket skickas just nu ut till svenska e-postadresser. Meddelandet påstår att mottagaren är berättigad till en skatteåterbäring och uppmanar till att klicka på en länk för att få sin skatteåterbäring utbetald.

WeCloud's tekniker har analyserat flera av de nya förfalskade e-postmeddelandena från Skatteverket och kan konstatera att det åter igen handlar om ett s.k. phishing-försök, alltså att lura av mottagaren dess personliga uppgifter och kreditkortsnummer. WeCloud varnade redan för tre år sedan om ett liknande utskick.De flesta av de nya förfalskade meddelandena är skickade från en server i Japan men är skrivna på relativt god svenska. WeClouds har upprättat flera spamsignaturer och blockerar i nuläget de förfalskade meddelandena.

-Den här typen av phishing har fortsatt att växa och tenderar att skickas i flera mindre omgångar, där förövarna hela tiden förändrar innehållet i utskicket för att kringgå spamfiltrering. Att ha lokal kännedom och agera snabbt på anpassade attacker är ett av våra viktigaste uppdrag som helsvensk leverantör av e-postsäkerhetslösningar, säger Rikard Zetterberg, VD på WeCloud AB.

WeCloud har kontaktat Freehosting.EU, där den förfalskade webbsidan publicerats. Freehosting.EU har nu tagit bort innehållet på sidan.

Läs mer om hur Skatteverket tidigare använts för att lura svenska e-postmottagare:


www.wecloud.se
info@wecloud.se