onsdag 13 januari 2016

Så säkrar du upp din Apple-enhet

Apple-enheterna blir bara fler och fler. Paddor, smartphones och snygga laptops finns numera överallt runt om oss. Många tror fortfarande att Apple-enheterna är säkra och skyddade från den hotbild som är råder för Windows och Android-användarna. Tyvärr har det på senaste tiden blivit allt vanligare med hot riktade mot Apple-användare och därför har vår kollega på Webroot Security Research, Devin Byrd, tagit fram en rad goda råd för att säkra upp dina Apple-enheter.
Säkra din iOS-enhet

Aktivera lösenordsskydd
En grundläggande men viktig funktion. Aktivera lösenordsskydd och använd gärna ett starkt lösenord. Apple tillåter även fingeravtrycks-lösenord.

Radera data
Radera alltid din data innan du skickar din telefon på reparation eller säljer en gammal enhet till någon. Använd funktionen för fabriksåterställning för att radera all personlig data.

Uppdatera
Genom att löpande uppdatera appar och operativsystem förstärks den inbyggda säkerheten.

Jailbreaka inte
Jo, man kan göra många fräcka grejer med en jailbrekad iOS men är det verkligen värt att ge upp säkerheten?

Aktivera säkerhetsfunktionerna i Safari
Safaris säkerhetsfunktioner inkluderar blockering av popup-fönster, varningar för bedrägliga webbplatser och möjligheten att rensa cookies och historik.

Inaktivera Bluetooth och Wifi
Det finns en rad kostnadsfria sniffing-mjukvaror som samlar data om enheter genom att lyssna av Bluetooth och Wifi-signaler. Undvik också publika WiFi-nätverk i största möjliga mån.

Find My iPhone
En självklar funktion som hjälper dig hitta din enhet och gör det svårare för tjuven att "tvätta" telefonen.

Inaktivera Siri på låsskärmen
Genom Siri-funktionen kan bl.a. dina kontakter ringas från en låst telefon. Inaktivera Siri på låsskärmen för att förhindra detta.

Konfigurera VPN
Om du kopplar upp din enhet på oskyddade trådlösa nätverk kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera din trafik och göra den oläsbar för eventuella sniffers.

Aktivera 2-stegs-autentisering för Apple ID och iCloud
Säkra att endast användare som kan både lösenordet och den fyrsiffriga verifikationskoden får access.

Säkra din OS X-enhet

Skapa ett standardkonto för vardagsanvändning
Använd ett standardkonto (icke-admin) för vardagligt arbete. Om applikationer behöver administratörsaccess får du ange ett separat lösenord och blir på så vis notifierad om vad och när ett program kräver utökad access.

Ställ in Gatekeeper att tillåta Mac App Store and identified developers
Gatekeeper hittar du under Preferences > Security & Privacy och låter användaren bestämma vilka appar som kan köras utan notifikationer och användargodkännande. Om du laddar ned ett program som inte möter kraven kommer det inte tillåtas att starta.

Håll dig uppdaterad
Mac OS X har ett inbyggt uppdateringsverktyg “Software Update”. Kör "Software Update" med jämna mellanrum och installera nya uppdateringar när de finns tillgängliga.

Inaktivera Automatisk inloggning
Automatisk inloggning låter vem som helst starta din dator och komma åt dina filer.

Använd den inbyggda brandväggen
Den inbyggda brandväggen kan anpassas efter dina behov på kontoret, hemma eller på resa.

Använd en Password Manager för att spara dina lösenord
Använd långa och komplicerade lösenord för bästa säkerhet. Spara dem i en password manager så kommer att du inte glömmer bort dem.

Använd Mac FileVault för full-diskkryptering
FileVault krypterar hela din hårddisk med en stark krypteringsalgoritm (XTS-AES 128). Om kryptering inte används kan någon som stjäl din dator komma åt allt innehåll på din hårddisk.

Använd en AntiVirus-klient
Ja, det är hög tid att installera en antivirus även om du kör Mac. Testa gärna Webroot SecureAnywhere kostnadsfritt. Kontakta WeCloud för mer information.

Aktivera iCloud Mac locator & remote wipe
Om din dator blir stulen kan du logga in på iCloud.com eller Find My iPhone på en iOS-enhet för att lokalisera din dator och/eller skicka kommandon för att låsa enheten, spela ett ljud på enheten eller radera allt innehåll på disken.

Använd “Secure Empty Trash” för att radera data
Som default markeras filer bara för radering när du raderar dem. Egentligen finns filerna kvar på disken och kan enkelt återskapas. Genom att använda "Secure Empty Trash" blir det svårare att återställa raderade filer.www.wecloud.se
info@wecloud.se