måndag 24 april 2017

Massiv spamvåg drabbar hela världen

Under måndagen noterade WeClouds tekniker en massiv spamvåg, cirka 100 gånger större volym än normala spamflödet. Skräpposten skickas till största del från botnets och försöker få mottagaren att investera i en aktie som sägs stiga kraftig de närmsta dagarna.WeClouds tekniker uppmärksammade en massiv spamvåg under måndagen

De ovanligt stora volymerna spam noterades först runt klockan 9 på måndag morgon, för att nå sin topp cirka klockan 10, därefter har volymen minskat något. WeCloud övervakar kontinuerligt spamflödet för tusentals verksamheter och utvecklar löpande nya teknik för att filtrera bort den oönskade e-posten.

Spamvågen innehåller till största del så kallad "aktie-spam"; e-post meddelanden som syftar till att höja eller sänka kursen på en viss aktie. Meddelandet försöker få användaren att tro att denne fått ta del av "insiderinformation" och därmed väljer att investera i aktien som utlovas stiga 30 gånger mot nuvarande pris inom 2-3 dagar. 


"Aktiespam" vill få mottagaren att investera

Den massiva spamvågen skickas från tusentals olika IP-adresser och tros vara en koodrinerat utskick från ett eller flera botnets. Ett botnet är ett nätverk av kapade datorer som infekterats av med skadlig kod. Dessa datorer ansluter till en central nod där de tilldelas uppgifter att utföra, till exempel att skicka ut spam eller utföra DDoS-attacker.


SpamCop visar en dramatisk ökning av spam

Dagens spamvåg är världsomfattande och har uppmärksammats av bl.a. SpamCop som är en av de mest använda svartlistorna som används av många spamfilter för att blockera IP-nummer som gjort sig kända för att skicka ut skräppost.

WeCloud Email Security är en komplett lösning för antispam, säkerhet, validering och hantering av e-post som fungerar på alla plattformar. Modern och innovativ teknik i svenska datacenter säkerställer att lösningen fungerar optimalt för alla typer av verksamheter utan krångliga anpassningar.


Läs också:

info@wecloud.se
www.wecloud.se